Mikä on Android?

Yleistä

Android on Googlen julkaisema käyttöjärjestelmä moderneille älypuhelimille ja mobiililaitteille. Android on avoimen lähdekoodin alusta ja sille kehittäminen ja sen käyttäminen on ilmaista. Android-puhelimia kehittävät useimmat suuret valmistajat, kuten HTC, LG, Samsung, Motorola ja Sony sekä joukko pienempiäkin. Myös monet perinteisemmät valmistajat, kuten Asus, ovat alkaneet kehittää Android-laitteita. Kaikki Android-puhelimet ovat pohjimmiltaan älypuhelimia ja niitä voidaan käyttää netin selaamiseen, sosiaaliseen mediaan, kuvien ja videoiden katseluun sekä musiikin soittamiseen.

Puhelimien hintaluokka vaihtelee halvoista, noin 100 euron puhelimista aina kalliimpiin 600-700 euron älypuhelimiin asti. Muita Android-laitteita, kuten tabletteja ja kannettavia tietokoneita, on markkinoilla jo huomattavia määriä. Puhelimet vaihtelevat suorituskyvyiltään ja ominaisuuksiltaan huomattavasti; tehokkaimmilla voidaan kuvata ja toistaa 1080p HD-videoita ja pelata vaativia täysin 3D-ominaisuuksia tukevia pelejä esim. ulkoisella näytöllä HDMI-liitännän kautta.

Androidia käyttävä puhelin riippuu vahvasti Googlen palveluista ja käytännössä sellaista käyttääkseen tarvitaan käyttäjätili Googlen palveluihin. Android-puhelimet ja muut laitteet integroituvat saumattomasti Googlen kalenteriin, Gmailiin, tavalliseen sähköpostiin, Facebookiin, Twitteriin, Picasaan, Flickeriin ja moniin muihin sosiaalisen median palveluihin. Puhelimissa on myös vakiona yrityskäyttöön tarvittava MS Exchange -integraatio ja VPN-yhteydet. Google Maps toimii kaikissa puhelimissa ja lisäksi on saatavilla useita kaupallisia navigointisovelluksia.

Jotkin puhelimet käyttävät ns. vakio-Androidia (jota kutsutaan myös ’vanillaksi’, perusversioksi), mutta useimmat valmistajat ovat tehneet Androidin päälle oman käyttöliittymänsä ja tarjoavat myös omat lisäsovelluksensa. Android-puhelimissa voi kuitenkin aina käyttää sovelluskaupoista saatavia vaihtoehtoisia sovelluksia valmistajan tarjoamien tilalla, jossa myös piilee Androidin vahvuus, muokattavuus. Kaikki puhelimet tarjoavat vakiosovellukset (sähköposti, Facebook, www-selain, musiikkisoitin), työpöydillä toimivia sovelmia (widget) ja useimmissa puhelimissa toimivat myös Flash-sovellukset, poislukien Androidin tuorein versio, 4.1 Jelly Bean, jolla ei ole Adoben ”siunausta” ja Flash pitää ladata käsin erikseen.

Sovellukset

Android-puhelimille on runsaasti sovelluksia ja niitä on saatavilla Google Play Storen kautta. Sovelluksten ostamiseen tarvitaan Googlen käyttäjätunnus ja luottokortti (myös esim. Visa Debit -kortit toimivat), maksu hoidetaan Google oman Paypal-vastineen, Google Checkoutin, kautta. Jotkin ohjelmistotoimittajat mahdollistavat sovellusten ostamisen myös omilta sivuiltaan, esimerkiksi Paypalin kautta. Muitakin vaihtoehtoisia kauppapaikkoja on, kuten Slideme ja myös Amazonilla on oma Android-sovelluskauppa. Kuten Applen iTunes-kaupassakin, sovellusten hinta vaihtelee ilmaisesta, muutaman euron kautta enintään muutamaan kymmeneen euroon. Suurin osa sovelluksista maksaa alle kymmenen euroa.

Tyypillisesti sovelluksista on sekä ilmaisversio että maksullinen versio, joista ilmaisversio näyttää sovellusta käytettäessä mainoksia ja maksullinen ei. Ilmaisversiot voivat myös olla rajoitetumpia ominaisuuksiltaan.

Android-alustalle on saatavilla sovelluksia kaikista mahdollisista kategorioista: pelejä ja muita ajanvietesovelluksia, hyötyohjelmia, sovelluksia lapsille, kuntoiluohjelmia ja elektronisten kirjojen lukusovelluksia, kuten Amazon Kindle ja Project Guttenbergin tekstejä lukevia sovelluksia.  Sovelluksia on kirjoitushetkellä noin 90 000 ja niitä ilmestyy jatkuvasti lisää. (450 000, päivitetty 9.3.2012)

Kaikki ostetut sovellukset liitetään Google-tiliin, joten ne ovat aina palautettavissa, vaikka puhelin vaihtuisikin. Android-puhelimia voi muokata hyvin paljon mieleisekseen ja puhelimista voi esimerkiksi vaihtaa näppäimistösovelluksen, osoitekirjan, tekstiviestisovelluksen, puhelinsovelluksen ja selaimen sekä monia muita. Sovellukset toimivat myös täysin rinnakkain.

Teknistä taustatietoa ja sovelluskehitys

Android-käyttöjärjestelmä koostuu karkeasti kahdesta osasta; Käyttöjärjestelmän pohjana on Googlen mobiilikäyttöön muokkaama Linux ja Android-sovellukset toimivat Javaan perustuvan Dalvik-virtuaalikoneen päällä. Android-sovelluskehitys tehdään Java-kielellä ja Google tarjoaa SDK:n ilmaiseksi. Google tarjoaa myös Eclipse-pluginin, joka tarjoaa automaattisen sovelluksen paketoinnin apk-tiedostoksi ja sovelluksen ajamisen ja debuggaamisen Android-emulaattorissa.

Tarkalleen ottaen kehitystä ei tehdä virallisella Java-kielellä, sillä Google käyttää Apache Harmony -luokkakirjastoja ja niistä luotu Java-tavukoodi käännetään vielä erikseen Dalvikin käyttämään muotoon. Harmony tarjoaa lähestulkoon samat luokkakirjastot kuin standardi-Java.

Android-sovellukset voivat myös käyttää mm. C- tai C++-kielellä kehitettyjä kirjastoja hyväkseen NDK:n tarjoamien rajapintojen kautta, kunhan ne vain ovat saatavilla puhelinten käyttämille prosessoreille. Tulevat Android-versiot tarjoavat myös entistä paremmat rajapinnat Android-järjestelmän kutsumiseen natiivikoodista.

Android ei tue J2ME-sovelluksia. Kehitteillä on kuitenkin projekteja, kuten J2ME Android Bridge, jotka mahdollistavat J2ME-sovellusten kääntämisen Android-puhelimille.