Asus Padfone 2: älypuhelimen ja tabletin liiton paluu

Asus Padfone 2: älypuhelimen ja tabletin liiton paluu

Asus julkaisi ensimmäisen version älypuhelimen ja tabletin yhdistelmästä keväällä 2012 nimellä Padfone. Vain muutamia kuukausia myöhemmin, vuoden 2012 lopulla, Asus julkisti uuden version loogisella nimellä: Padfone 2. Ensimmäisen Padfonen saimme tuoreeltaan keväällä testiin, muttei kakkostakaan onneksi jouduttu odottamaan kauan.

IMG_0133

Kyseessä on siis laite, joka toimii älypuhelimena, mutta sujauttamalla puhelimen tablettimaiseen ”telakkaan” saadaan käyttöön täysiverinen tabletti. Peruskonstruktio on filosofialtaan samanlainen kuin ensimmäinenkin Padfone, mutta Padfone 2 on kokenut myös designin suhteen päivityksiä parantuen niin ulkoasunsa kuin käytettävyytensäkin puolesta. Testaajallamme ei ollut kokemusta ensimmäisen sukupolven Padfonesta, joten kyseessä oli ensimmäinen kosketus tämän formaatin laitteeseen. Ennen testiä mielessä pyöri ajatus siitä, miksi ihmeessä joku haluaisi puhelimen ja tyhmänä päätteenä toimivan ison näytön, johon puhelimen sujauttamalla saa itselleen tabletin. Siinä samallahan kulkee laukussa ”oikea” tabletti ja taskussa älypuhelin, tilaa tällä ratkaisulla ei säästetä. Ajatuksen juoksusta voi siis päätellä, ettei testaaja ollut sisäistänyt laitteen ideaa ennen testiin ryhtymistä.

Paketin avattuani edessäni oli laatikko, jonka vasemmassa reunassa makoili puhelin, joka kooltaan asettuu johonkin HTC Sensation XL:n ja Samsung Note 2:n välimaastoon. Hauskasti valkoisen värisenä laite istuisi kolmikon keskelle myös muotoilunsa puolesta. 4,7″ näytöllään puhelin asettuu myös edellä mainittujen laitteiden väliin. Padfone 2 on kuitenkin muotoilultaan hieman kulmikkaampi kuin mainittu kaksikko ja sen reunaa kiertää metallinen runko, vähän samaan henkeen kuin viimeisimmissä iPhonen uudelleen lämmittelyissä. Padfone 2 ei kuitenkaan kulmikkuudellaan mene Applen yritelmien tasolle, vaan puhelin on kulmikkuuteensa ja kokoonsa nähden mukava kädessä. Omaan käteeni se tuntui istuvan jopa paremmin kuin esimerkiksi Sensation XL. Kulmikkuus estää puhelinta luiskahtamasta kädestä liian helposti.

IMG_0150

Padfone 2 on yläpäästään hieman paksumpi kuin alhaalta, tehden siitä sivusta katsottuna hieman kiilamaisen. Takalevy on Asusmaisesti uritettu niin, että se ei ole liian liukas, mikä omalta osaltaan parantaa tuntumaa yhdessä muun muotoilun kanssa. Kuitenkin pitää sanoa, että puhelimen muotoiluun tottumiseen kuluu oma aikansa. Pienemmät kädet omaava testiapulainen ei ensimmäisellä käpistelyllä pitänyt puhelimesta ollenkaan, mutta pidemmällä ajanjaksolla satunnaisesti puhelinta käpistelleenä alkoi jopa pitää luurista.

IMG_0158

Puhelimen yläreunasta löytyvät kuulokeliitäntä ja mikro-SIM-kelkka. Sinänsä tuntuu vähän hassulta, että puhelin käyttää mikro-SIM:ä ja sitä varten tarvitaan noin tavallisen simmin kokoinen kelkka, mutta designin kannalta ratkaisu on selvästi siistimpi ja parempi kuin vaikkapa perinteiset muoviset peitelevyt. Vasemmassa reunassa ei ole mitään muuta kuin tasainen metallinen runko ja oikeaan reunaan on sijoitettu virtanappi ja äänenvoimakkuuden säätimet. Alhaalta taas löytyy laitteen lataus/USB-liitäntä.

IMG_0145

Asus on päättänyt käyttää Padfone 2:n kanssa omaa erikoista liitintä ja johtoa, joskin liitäntään voi työntää tavallisen mikro-USB-kaapelin puhelinta ladatessa. Tavallinen kaapeli tuntui toimivan myös muissakin kaapelia tarvittavissa tehtävissä, kuten tietokoneeseen ja auton järjestelmään liitettäessä. Puhelimen pohjan liitännän molemmilla puolilla on vielä pienet pyöreät liitännät, jotka liittyvät puhelimen liittämiseen tabletti-osioonsa. Kyseessä on antennien, radio-osa ja gps, antennien liitännät tabletin rungossa sijaitseviin kookkaampiin antenneihin.

Padfone 2 ei siis tarjoa mahdollisuutta käyttää muistikortteja, ei puhelimessa eikä tabletissakaan. Tämä ei sinänsä ole ongelma, ellei sitten ole tapana kierrättää muistikorttia laitteista toiseen. Tätä korvaamaan Asus tarjoaa myös Padfone 2:n mukana omaa pilvipalveluaan, mikä on saatavissa esimerkiksi Transofmer TF300 tabletillekin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että laitteella voi luoda oman tilin Asus WebStorage -palveluun ja saa 50 Gt ilmaista tilaa kahdeksi vuodeksi. Palvelu toimii hyvin, mutta ainakin omalla kohdalla jäi käytössäni jo vakiintuneen Dropboxin varjoon. Silti Asuksenkin pilvipalvelu on varsin käyttökelpoinen.

Padfone 2:n puhelinosan akku kestää mukavasti työpäivän yli, joskin rankempaa käyttöä sisältäneet päivät pakottivat laittamaan puhelimen johdon päähään autoillessa kotiin päin. Yleisesti ottaen kuitenkin yön yli latautumisella pärjäsi päivän siinä missä millä tahansa muullakin ylemmän luokan älypuhelimella. Tabletti-osassa olevaa lisäakkua voi käyttää myös puhelimen lataamiseen, mutta puhelimena laitetta testatessa en pitänyt sitä muutamaan päivään ollenkaan mukana.

IMG_0143

Puhelimen takana on 13 megapikselin kamera etukameran ollessa perinteinen 1,2 megapikselin kamera. Puhelimen pääkameran kuvanlaatu on pääosin laadultaan hyvää, mutta hämärässä ja hyvin läheltä kuvatessa tarkennuksessa saattoi esiintyä ongelmia, myös kohinan määrä lisääntyi molemmissa tapauksissa. Kamera on kuitenkin yksi parhaista kokeilemistani kännykkäkameroista, eli kuvanlaadun pitäisi riittää suurimmalle osalle käyttäjistä. Valoisassa, erityisesti päivänvalossa, kamera pääsi loistamaan. Päivänvalossa hyvään tulokseen riitti pilvisemmänkin päivän valaistus. Tablettia käytettäessä pääkamerana tietysti toimii puhelimen oma kamera, eli siltä osin eroja kuvissa ei ole. Tabletilla saattoi ehkä saada pidettyä paremmin paikallaan, mutta sekin on enemmän käyttäjästä kuin laitteesta riippuvaista.

P_20121214_133213

Puheluiden äänenlaadusta ei ole mitään pahaa sanottavaa, eli puhelut kuuluivat kirkkaasti molempiin suuntiin. Nykyisin tällä puolella lähinnä erotutaan vain jos äänenlaatu on huonoa, eli jos mainittavaa ei ole on luuri lunastanut paikkansa tämän ominaisuuden puolesta. Verkkoon Padfone tuntui saavan hyvin yhteyden, jopa hieman haastavammissakin olosuhteissa, mutta yhteyden kadottua se ei meinannut tulla takaisin, ellei välillä käynyt ”avoimemmassa maastossa”. Testissä haastavia paikkoja olivat esimerkiksi Helsingin alla kulkevat huoltotunnelit, maanalaiset parkkihallit ja testaajan kotoisa parveke. Viimeksi mainittu paikka on kaikille laitteille osoittautunut haastavaksi ympäristöksi.

IMG_0136

Tablettiosa on kooltaan hyvin lähellä kilpailijoiden 10″ tabletteja, joskin se on ylhäältä keskeltä paksumpi kohdasta johon puhelin kiinnitetään. Padfone 2:n puhelin liukuu tabletin takana olevaan paikkaansa helposti ja kiinnittyy tukevasti paikalleen. Kertaakaan ei tullut sellainen olo, että luuri saattaisi pudota kesken menon tabletista. Edelliseen versioon puhelin sujautettiin oman kantensa alle tabletissa poikittain, mutta Padfone 2:n kohdalla ratkaisu on siis mainittu pystyssä liu’uttaminen paikalleen. Tällä on saatu kevennettyä konstruktiota ja poistettua yksi liikkuva osa paketista rikkoutumasta.

IMG_0146

 

Kokonaisuudesta ei kuitenkaan tule käytön kannalta liian hankalaa, keskiosan ollessa paksumpi kuin reunat, mutta pöydällä se saattaa keikkua jos esimerkiksi pelatessa pöydän tasolla innostuu liikaa. Muuten tabletti istuu mukavasti keskiosansa päällä tasaiselle laitettuna. Kädessä pidettäessä käsi asettuu kuin luonnostaan pitämään puhelimen kohdalta tablettia ja ote tuntuu mukavan tukevalta.

Käytössä tabletti tuntuu yhtä mukavalta kuin aiemmin testaamani Asuksen Transoformer TF300. ICS tuo tietysti käyttöliittymään ja ominaisuuksiin oman lisänsä, mutta Asusmaisuus on positiivisesti läsnä käytössä. Perusohjelmistot ovat hyvin pitkälle samat kuin muissakin ICS-laitteissa, lisättynä Asuksen omilla mausteilla. Työpöydän widgetit ovat käytettävyydeltään hyviä ja jopa kauniita, esimerkiksi valmis etusivu sään, kellon ja saapuneiden sähköpostien widgetteineen.

Screenshot_2012-12-11-18-11-11

 

Tablettitilassa käytettäessä voi asetuksista valita miten laite käyttäytyy kun se vastaanottaa puhelun. Omassa käytössä pidin päällä tehtaan esiasetetun kaiuttimen käytön, mutta monet varmaan haluavat liittää handsfree-sarjan joko piuhalla tai Bluetoothin kautta. Pakko myöntää, että tuntui hetken jokseenkin hassulta jutella tabletille, mutta siihenkin näemmä tottuu. Tekstiviestejä tabletilla kirjoittaessa meni helposti ns. sähköposti-moodi päälle, eli tarinaa alkoi tulla pahimmillaan 4-5 tekstiviestin verran. Eli ainakin itsellä tabletilla tekstailu vaati hieman totuttelua. Onneksi suurin osa viestinnästä tapahtuu nykyisin muiden palveluiden ja työkalujen kautta, joten ongelma ei ainakaan itselleni muodostunut ylitsepääsemättömäksi kustannuksen lisääjäksi.

Screenshot_2012-12-11-18-11-18

Tablettina käytettäessä laitteen asetuksista voi säätää haluaako, että molemmat osat käyttävät omaa akkuaan, lataako tabletin akku puhelinta koko ajan vai vasta kun puhelimen akku on varaukseltaan pudonnut johonkin tiettyyn pisteeseen. Itse käytin pääasiassa niin, että tabletti lataa puhelinta aina kun ovat kiinni toisissaan. Vaikka tabletin akku olisikin loppu, pystyy puhelimen akulla silti käyttämään kokonaisuutta. Tietysti tässä tilassa puhelimen akku kuluu varsin nopeasti. Tasapainoisessa käytössä tabletin ja puhelimen akkuja käytettäessä sain yhdistelmässä virran riittämään kahdeksi päiväksi kohtuullisen hyvin ilman, että piti miettiä mitä tekee. Tosin esimerkiksi Netflixin katsominen 3G-verkon yli söi akkuja aika reippaasti.

Itselläni kesti hetken päästä sisälle Asuksen ajatuksen perimmäiseen nerouteen Padfone-konseptin suhteen. Olin aikaisemmin ajatellut, että paras yhdistelmä on aina 3G-kelpoinen tabletti yhdessä älypuhelimen kanssa. Miksi tuhlata virtaa vain yhdestä laitteesta? Tämä ajatus on iskostunut päähäni vain Wi-Fillä varustettujen tablettien omistamisen turhuudesta, koska tällöin pitäisi siltikin käyttää luurin akkua, kun sillä jaetaan nettiyhteyttä tabletille. Padfone 2 on kuitenkin varustettu kahdella akulla; puhelimessa oma ja tabletissa myös. Tällöin puhelimen yhteyttä käytetään, mutta kulutetaan pääasiassa vain tabletin akkua. Yhdistelmä on myös siinä mielessä kätevä, että vaikka toisesta osiosta laitteistossa loppuu akku, voidaan molempia käyttää kunhan toisen akussa on varausta jäljellä. Lopulta kävi usein niin, että esimerkiksi autoon mennessäni yksinkertaisesti sujautin Padfone 2:n puhelimen tablettiosaan kiinni laukussa ja käytin Bluetoothin kautta autoon HF-yhteyttä. Tällöin luuri latautui tabletissa ja autosta noustessa liu’utin luurin taas tabletista taskuun. Tämä oli itselleni luontevaa, koska autoon mennessä ja autosta noustessa räpellän laukkuani joka tapauksessa. Lisää liikeratoja tuli minimaalisesti edelliseen verrattuna.

IMG_0141

Padfone 2 on kokonaisuutena hyvin onnistunut paketti. Virrankulutus on kohtuullista, akkujen kapasiteetit ovat riittäviä useimmille käyttäjille ja design on onnistunut miellyttäen silmää ja myös käytettävyyden kannalta. Voisin kuvitella jopa käyttäväni Padfone 2:n puhelinta yksinäänkin, mutta tietysti mieluiten kokonaisuutena mentäisiin. Ainoa asia, mitä jäin oikeasti kaipaamaan on näppäimistötelakka, kuten Transformer-sarjan laitteissa on saatavilla. Tosin tämäkin tarve pääsi mieleen iskostumaan TF300-kokemuksista ja Asus+Tablet yhdistelmän liittämisestä Transformereihin. Silti Padfone 2 on tällaisenaankin ehdottomasti harkinnan arvoinen laite. Kun katsotaan vastaavilla ominaisuuksilla varustettua tabletin ja älypuhelimen yhdistelmää miltä tahansa valmistajalta, on hinta-laatusuhde kohdillaan Padfone 2:n kohdalla. Asus sai siis taas kerran miettimään omien laitteitteni päivitystä uudestaan, tähän asti Asuksen lisäksi vain Samsung on onnistunut saamaan pakkani sekaisin, kun mietin millä laitteilla seuraavaksi mentäisiin.

 

 

Share Button

21 Kommenttia

 1. Usb-liittimen molemmilla puolilla olevat pienet pyöreät liittimet ovat WLAN ja matkapuhelinverkko antennien liittimet = padissa paremmat antennit kuin pelkässä puhelimessa.

  Ennenkuin joku alkaa väittää mutuiluksi tämä tieto on suoraan taskumuron artikkelista johon olivat saaneet vahvistuksen suoraan Asukselta.

  1. Kiitos tästä. Asukselta ei osattu antaa vastausta kun sitä ohimennen kysyin.

 2. Moro,

  käsittääkseni näppis on tulossa tähän..

  1. Esa Edvik

   Hei, Asuksen mukaan laitteeseen ei ole tulossa näppäimistöä.

   1. Totta, näppistä ei ole tulossa. Itse tabletissa ei ole edes mitään mihin kunnolla saisi näppiksen kiinni, pohjassa on ainoastaan se usb-liitäntä.

 3. Lueskelin Asuksen facebook sivuja jossa mainittiin ettei padfone 2:n ole tulossa näppäimistöä. Sen sijaan siinä voi muiden laitteiden tapaan käyttää erilaisia bluetooth näppiksiä jos fyysiset painikkeet kaipaa. Itse tosin olen toistaiseksi pärjännyt ilman näppistä, mutta saa nähdä jos jonkinlainen bluetooth yhdistelmä tulisi ostettua :/

  1. Omalla kohdalla varmaan jäisi hommaamatta tuohon erillistä BT-näppistä, tosin en ole vielä löytänyt sellaista kotelo-näppis pakettia jotka miellyttäisivät kranttua makuani. Lisäksi pelkkä näppis ei ole yhtä hyöödyllinen, ainakaan itselleni, kuin näppis+akku -telakka.

   Itse olen edelleen enemmän kiinnostunut Transformer sarjan tabletista, kunnon näppistelakalla. Siitäkin huolimatta PadFone2 ei ole yhtään hullumpi paketti, ehdin jopa innostua siitä vähän testin aikana. ;)

 4. Omintakeinen USB-johto on kyllä aika outo ratkaisu. Mun johdosta irtosi melkein heti se muovinen lärpäke ja sitä ei saanut enää kiinnitettyä takaisin. Sen jälkeen johdon saaminen paikalleen vaati pientä kikkailua. Muutenkin sen johdon saaminen sisään on hieman hankalaa. Varmaan joku valmistusvirhe. Nyt pitäisi saada tilattua uusi johto, mutta jostain syystä saitti takkuilee. Vähän pelkään että padin pistoke on hajoamassa.

  1. Itse huomasin testin aikana että pidemmän ajan jälkeen muutamat micro-usb liittimet eivät pysyneet enää kunnolla kiinni Padfonessa. Kuitenkaan ongelmaa eilmennyt kaikilla liittimillä ja Asuksen oma piuha pysyi niin hyvin kiinni ettei kiinnittänyt huomiota sen kummemmin asiaan.

   Liitintä katsellessa juuri se pieni muovinen lärpäke kiinnitti huomiota ja mietin että miten se kestää ja entä jos se jää laitteen liitäntään sisälle. Testissä ei kuitenkaan ilmennyt ongelmia. Kiitos kommentista, täytyy jäädä seuraamaan onko ongelma laajempikin.

 5. Moro!

  Käväsin kuolaamassa tuota laitetta Sonera kaupassa.
  Myyjä väitti ettei valikoita saa suomen kielelle! O.o
  Pitääkö tämä paikkaansa?

  1. Esa Edvik

   Tuskinpa pitää paikkaansa.

  2. En tiedä mitä myyjä myy, mutta testattu laite sisälsi myös kotimaiset kielet. Valitettavasti oman kömmähdyksen takia kuvakaappaukset tulivat englanniksi asetettuna. Tämä johtuu taas siitä, että tykkään käyttää laitteita englanniksi. Siis valikot yms. ovat englanniksi ja kirjoituskielenä suomi. Tästä johtuen kuvakaappauksia varten pitäisi muistaa vaihtaa laitteen kieli ENNEN kuin ottaa ne kaappaukset. Joskus vaan ajatus ei tunnu kulkevan aivan niin kuin pitäisi.

  3. Omistan itse asus padfone 2:n ja mulla ainakin on suomenkielisenä matkapuhelin että myös (tabletti ). että jos kyseinen laite kiinnostaa niin eikun hommaamaan vaan =)

 6. Nyt kyllä odotan innolla vahvistusta valikon kieliin? ..hankintapäätöstä tehdessä :D

  1. Kyllä saa suomenkielisenä.Kun laitteen käyttöönotossa valitsee maaksi ”Suomi”, on kielikin siitä eteenpäin tämä tutumpi. Itse siis vaihdan käyttöönoton jälkeen käyttiksen kielen englanniksi, mutta jätän muuten maa-asetukset ja kirjoitus kielen suomenkielisiksi.

 7. Valikot ovat suomenkielellä, ja on muutenkin loistava vekotin

 8. Onkos siis niin että puhelimeen käy minkä tahansa valmistajan mini usb laturi, kuten esim Nokian autolaturi?

  Itselle tulee tänään asuksen padfone 2 ja innolla odotan käyttökokemuksia, tosin kuun vaihteessa tulee myös HTC one jahka saunalahti ekat erät saa lähetettäviksi, sitten jää nähtäväksi kumpiko jää käteen, tähän asti (koko ikäni) olen ollut täysin nokia fani, mutta lumian ostettuani kyllästyin täysin WP järjestelmään joten aika jo vaihtaa merkkiä

  1. Esa Edvik

   MikroUSB. Niissä ei ole valmistajilla eroja, kaikki ovat samanlaisia. Adapterit sitten erikseen. Ja Padfone 3 on enemmänkin Onen kanssa verrattava laite.

 9. Hei kaikki. Ostin hiljattain Samsung Galaxy tab 2 10.1 täppärin koska se oli hyvässä tarjouksessa. Olin myös ostamassa uutta puhelinta, koska nykyinen E7 nikottelee pahasti. Kaikkien vertailujen ja pohdintojen jälkeen olin päätymässä ajatukseen jättä Samsung sivuun ja ostaa Asus Padphone 2 systeemin, koska sen ajatus on mielestäni erinomainen. Ajelin paikalliseen Mustan Pörssin myymälään ostaakseni laitteen, mutta päätin vielä vilkaista yhdistelmää myymälän esittelyhyllyssä. Katsoin ensin puhelinosaa ja ihmettelin sen näytön huonoa valovoimaa ja todella huonoa kosketusherkkyyttä. Nämä siis verrattuna Samsungiin ja E7:kaan. Sitten silmäilin itse täppäriä, joka sekin vaikutti kovin himmeältä, noin muistinvaaraisesti. Onneksi hyllyssä oli Galaxy Tab 2, joten saatoin vertailla täbi näyttöjä rinnakkain, ja niinhän se oli, asus oli todellä tumma kuvaltaan. Asus jäi hankkimatta. Miksiköhän näin ja onko muilla vastaavia havaintoja? Mahtaako uusi Infinity muuttaa mitään? Ja oikeastaan suurin yllätys oli siinä että netissä hehkutetaan asuksen loistavaa puhelinnäyttöä, samalla kun moititaan täbin resoluutiota.

  -kiplis-

  1. Esa Edvik

   Testasitko säätää laitteiden kirkkautta?

 10. Kylläpä vaan testasin, eli kirkkaudet maksimiin koemielessä. Myyjä oli vielä paikalla ja vahvisti havaintoni. Ajattelin myös että olisiko kyseessä voinut olla ns. msanantaikappale, mutta kun molemmat osat (puhelin ja näyttö) olivat himmeitä… Näyttöjen saturaatio oli oli tietysti hyvä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *