Pika-arvostelussa: Google Nexus 7

Pika-arvostelussa: Google Nexus 7

Testasimme pikaisesti Asuksen ja Googlen yhteisen, Nexus-sarjan, tabletin. Laite toimii referenssialustana Android 4.1:lle, jonka ominaisuudet kävimme läpi jo julkaisuvaiheessa. Keskitymme siis artikkelissa lähinnä laitteeseen itseensä ja pariin ongelmaan.

Laitteen etupuolelta löytyy 7″ IPS-paneeli, joka on laitteen n. 250 euron hintaan nähden erinomainen. Värien toisto jättää pikkiriikkisen toivomisen varaa, mutta annamme tämän anteeksi, sillä näytön resoluutio on kuitenkin 1280×800 pikseliä. Laite pieksee siis pikselitiheydellään Applen uutukaisen iPad Minin mennen tullen.

Laitteessa on magnesiumista valmistettu runko ja sen päällä on muovinen kuori, ja näiden yhteisvaikutuksesta laite on mukavan jämäkkä ja se ei nitise tai natise. Myös takakannen kumimainen pinnoite keräsi meiltä pisteet kotiin, sillä laite on miellyttävä kädessä eikä luisu karkuun.

Laitteen kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtanäppäin ja ainoat liittimet ovat alareunassa olevat 3,5 mm ja mikroUSB-liitin. Positiivisena yllätyksenä 16 Gt suomimallin mukana tulee latauskaapelin lisäksi myös laturi, joka puuttui jenkkilässä ja briteissä myydyn 8 Gt mallin laatikosta.

Laitteesta löytyvät myös pinnit lataustelakkaa varten, mutta ainakaan tähän päivään mennessä virallista telakkaa ei ole tuotu markkinoille.

Näytön yläpuolelta löytyy 1,2 Mpix web-kamera, joka riittänee Google Talk- ja Skype-videopuheluihin erinomaisesti. Kamera ei tue pakasta vedettynä HD-kuvaa, vaikka harrastelijat ovatkin HD-kuvan hakkeroineet kameralle käyttöön. Toivottavasti Google paikkaa ongelman pian päivityksellä. Muuta kameraa ei laitteessa ole, joten Facebook-otosten ottaminen tabletilla jää haaveeksi.

Google on päättänyt käyttää Nexus 7:ssa oman tablettikäyttöliittymänsä sijaan puhelinkäyttöliittymää, mikä toimiikin 7″ tabletissa melko hyvin. Laite sai päivityksenä onneksi myös vaakakäytön, joka puuttui vielä julkaisuhetkellä.

Ainoa valituksen aihe edelliseen liittyen on, että Google ei ole päivittänyt Youtube-sovellustaan tajuamaan Nexus 7 olevan tabletti. Näin tableteista tuttu hieno paneelinäkymä puutuu täysin Googlen omasta tabletista, mikä on ainakin allekirjoittaneen mielestä kohtalaisen ironista.

Näin halvaksi tabletiksi on myös isohko yllätys, että laitteesta löytyy tuki NFC:lle ja laite ottikin yhteyttä mainiosti NFC:n avulla toimituksen Nexus Q -mediasoittimeen, joka julkaistiin Nexus 7:n kanssa samaan aikaan.

Nexuksen konepellin alta löytyy myös reippaasti potkua, sillä laitteen sisuksissa sykkii 1,3 GHz Nvidian Tegra 3 tutulla 4-plus-1 -tekniikalla varustettuna. Tegra 3:n ansiosta myös kaikki tälle optimoidut pelit toistuvat täydessä loistossaan ja esimerkiksi Google Playstä löytyvän Riptide GP:n vesiefektit näyttivät varsin mainioilta. Testipatteristosta Nexus 7 repi seuraavat tulokset:

Vellamo HTML5: 1391
Vellamo Metal: 377
Basemark GUI Onscreen: 44,713752
Basemark GUI Offscreen: 88.33483
Basemark ES 2.0 Taiji: 17,92
Quadrant: 3670

Suurimmat itkun aiheet oikeastaan ovatkin tuotannollisia, sillä laitteesta ei ole vielä saatavilla 3G-mallia ja Suomeen tullut 16 Gt malli on jo nyt pikkuhiljaa hivuttautumassa pois markkinoilta. Ensin mainittu on kuitenkin tulossa lähitulevaisuudessa ainakin jenkkimarkkinoille, mutta Euroopasta ei ole vielä mitään tietoa ja jälkimmäisen korvaa monessa maassa piakkoin 32 Gt:n malli. Esimerkiksi briteissä 16 Gt:n hinta on jo laskenut, mitä ei tietenkään ole vielä tapahtunut meillä. Laitehan on muutenkin saapunut jälkijunassa ja toivomme kuitenkin, että Asus tiputtaa Suomessakin laitteen ovh-hintaa vieläkin edullisemmaksi.

Kaiken kaikkiaan Nexus 7 tekee sen mitä odotimmekin ja poistaa syyn tuhlata rahat ala-arvoiseen kiinatablettiin. Kaupan päälle Nexus 7 tulee varmasti saamaan päivitykset erittäin nopeasti, sillä ne tulevat suoraan Googlelta itseltään. Suosittelemmekin tabletinhimoisia ostamaan Nexus 7:n viimeistään 32 Gt mallin ilmestyessä, mikäli hakusessa on pienikokoinen tehotabletti.

 

 

Share Button

17 Kommenttia

 1. Onko näytön lasista minkälainen kokemus? Ainakin pitkinpoikin intternjettiä on keskusteltu siitä että yllättävän herkkä keräämään naarmuja?

  1. Jonne Backhaus

   Testilaite lipesi muutamat kerrat kädestä emmekä saaneet tällätavoin naarmuja aikaiseksi. Mutta en lähde pistämään päätäni pantiksi kestävyydestä näin halvan laitteen ollessa kyseessä

 2. Tulikos tuon mukana 25 dollaria ilmaiseksi google playhyn?

  1. Jonne Backhaus

   ei tule euroopassa, sillä lahjakorttitoimintoa ei ole täkäläisessä play-kaupassa.

 3. ”Muuta kameraa ei laitteessa ole, joten Facebook-otosten ottaminen tabletilla jää haaveeksi.”

  Ei pidä paikkaansa. Facebook-ohjelmasta uutta tilapäivitystä lisätessä voit klikata kameran kuvaa joka tuo esiin galleriasi. Tältä sivulta taas voi klikata uudestaan kamera kuvaa jolloin saat etukameralla napattua kuvan jonka voi sitten lähettää Facebookiin. Still-kuvaa ottaessa kameraikonin tilalle vaihtuu videokamera-ikoni, mutta en koittanut mitä siitä tapahtuu.

  1. Jonne Backhaus

   Kyse oli siis siitä että siinä ei ole kuin etukamera, parempilaatuista pääkameraa jota voisi käyttää fiksummin kuvien ottamiseen ei laitteessa ole lainkaan.

 4. Tämä kyllä houkuttaisi. Tässä on GPS, jonka haluan, mutta tuo kameran puute vaivaa vähän. 3G mallia en luultavasti tarvitse. Nyt vain arvon, että onko 7″ liian pieni…

 5. Olen nyt tutustunut 3 viikkoa ko. latteeseen ja ennen hankintaa minäkin mietin että riittääkö 7″ näyttö mutta nyt olen tyytyväinen laitteeseen,. Minulla on 3G malli joten nettiin pääsee missä vain ja sivut latautuu nopeasti ja mikä hienoa niin navikoinnin päätteeksi kun saapuu osoitteeseen niin näyttää kuvan kohteesta.

 6. Olen nyt tutustunut 3 viikkoa ko. latteeseen ja ennen hankintaa minäkin mietin että riittääkö 7″ näyttö mutta nyt olen tyytyväinen laitteeseen,. Minulla on 3G malli joten nettiin pääsee missä vain ja sivut latautuu nopeasti ja mikä hienoa niin navikoinnin päätteeksi kun saapuu osoitteeseen niin näyttää kuvan kohteesta.

 7. Valmistajan sivuilla lukee, että tabletista löytyy 1x microUSB liitäntä. Saakohan tuohon kiinni kameran?

  Lähinnä ajatuksena on, että voisi lomareissulla siirtää kamerasta kuvia tabletille hotellilla ja katsoa vähän isommalta näytöltä, että onnistuko kuvat.

  1. Esa Edvik

   Tuonkin pitäisi onnistua, mutta kortinlukijan siihen ainakin saa, jos sinulla on ns. USB OTG-kaapeli. Muistaakseni Nexus 7:n OTG-tuki on toimiva.

 8. Ostin tämän laitteen, mutta vi***taa kun yrittää kirjottaa jotain ja jatkuvasti autocorrect korjaa kaiken päin sanonko-ma-mita. Miten ton saa pois päältä? Jatkuvasti joutuu jälkikäteen korjailemaan postailujaan ja sähköpostit on täynnä siansaksaa kun kirjottaessa on pakko katsoa näppistä kun ei tule haptista palautetta ja sit ku kattoo näppistä ei nää kun autocorrect sekoilee.

  1. Esa Edvik

   Näppäimistön asetuksista saa autocorrectin pois päältä.

 9. Saako tuohon lukitusnäkymään ”lukituskoodia” tai muunlaista turvalukkoa vakiona?

  1. Jonne Backhaus

   Saa.

  2. Esa Edvik

   Koodin/kuvion/kasvotunnistuksen jne. saa päälle asetukset -> turvallisuus -valikosta, kuten muissakin Androideissa.

 10. ”Google ei ole päivittänyt Youtube-sovellustaan tajuamaan Nexus 7 olevan tabletti.”

  Onko tähän tullut päivitystä?

  Lisäksi olisiko pahitteeksi pistää arvostelun yhteydessä olleet silloiset hinnat mukaan artikkeliin? Olisi enemmän hyötyä esim. tästä:

  ”Esimerkiksi briteissä 16 Gt:n hinta on jo laskenut, mitä ei tietenkään ole vielä tapahtunut meillä. Laitehan on muutenkin saapunut jälkijunassa ja toivomme kuitenkin, että Asus tiputtaa Suomessakin laitteen ovh-hintaa vieläkin edullisemmaksi.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *