Google Maps päivittyi – Navigointi vihdoinkin Suomeen!

Google Maps päivittyi - Navigointi vihdoinkin Suomeen!

Ihmeiden aika ei ole ohi!

Keväisen vetoomuksemme jälkeen olemme saaneet tasaiseen tahtiin tiedusteluita mikä sen status on. Googlen suunnalta on odotettu suoraa yhteydenottoa siitä asti, mutta lyhyen Twitter-viestin lisäksi, sitä ei ole kuulunut. Kauan odotettu yhteydenotto kuitenkin tuli ja meidät kutsuttiin alkuviikosta tutustumaan ennakkoon Google Maps Navigointiin ja nyt voimme iloksemme todeta, että Google Mapsin uusin versio on vihdoinkin kaikkien saatavilla, Navigoinnilla varustettuna. Ohjelmistoa ei tarvitse päivittää, sillä Navigoinnin pitäisi toimia automaattisesti, kun sen Mapsista valitsee.

Navi tukee vakiona luonnollisesti myös suomenkielisiä ääniopasteita; Google on suuressa viisaudessaan, ja suomen kielen hankaluuden takia päättänyt jättää jenkkiversiosta tutun puhesyntetisaattorin pois ja käyttää varsin miellyttävän neutraalia esinauhoitettuja opasta. Navigointi edellyttää kuitenkin datayhteyttä, joten suosittelemme datapakettia laitteeseen jossa ominaisuutta on tarkoitus käyttää.

Navigointi tukee myös ruuhkakarttoja, jotka auttavat varsinkin vaihtoehtoisten reittien valintaikkunassa, jolloin niitä voi hyödyntää nopeimman reitin valinnassa.

Kaikki tutut Mapsin “kerrokset” ovat tuettuina tässäkin versiossa, joten kartan päälle saa näkyviin ravintolat, huoltoasemat, pankit, pankkiautomaatit, pysäköintipaikat jne. Näiden lisäksi kohteista saa lisätietoa Places-sovelluksen tarjoamana, joten osoitteet, valokuvat, arvostelut, reittiohjeet ja suora soittaminenkin kohteeseen onnistuu kartan pinnejä painelemalla.


Navigointi onnistuu tietenkin myös satelliitinäkymässä.

Luonnollisesti kohdehistoria säilyy myös tallessa ja esim. kotikoneella voi merkitä kohteita tähdillä ja tallentaa reittejä joita voi tämän jälkeen selata suoraan puhelimesta. Mikäli et pääse kohteeseen asti autolla, niin Naviin kuuluu myös kävelyopastus.

Iloksemme saimme myös huomata Street View’n päälle piirtyvän seuraavan käännöksen virtuaalinäkymän toimivan myös Suomen versiossa.

Tablettikäyttäjät eivät myöskään jää ulkopuolelle, vaan navigointi toimii tietenkin myös tableteissa.

Huom! Navigoinnin kieli on puhelimen kielivalinnasta riippuvainen, puhelimen tulee olla suomenkielinen, jotta ääniopastus suomeksi toimii. Mikäli Navigointi edelleen sanoo, että ”ei saatavilla”, kannattaa puhelin käynnistää uudestaan.

Kannattaa huomioida myös, että mikäli laite on englanninkielinen, Navigointi opastaa hyvin sekavalla suomen- ja ruotsin kielien yhdistelmällä, jenkkiläisittäin lausuttuna. Toisilla paikkakunnilla luultavasti hieman enemmän, kuin muilla. Kaksikielisyys on näemmä edelleen haasteellista Googlelle.

Toivottavasti kenelläkään ei ole enää tätä viimeistä tekosyytä pidättäytyä Android-hankinnoistaan.

Share Button

70 Kommenttia

 1. WOW,VIHDOINKIN!. =) Euraavaan päivitykseen sitten lisää jotain uutta!!!.

 2. Seuraavaan päivitykseen lisää uutta ja tekoälytekniikkaa ja ominaisuuksia/palveluita!.

 3. Huippua.. mutta mitäs kummAa? Enkö nyt vain käsitä vai eikö tuossa voi laittaa reitin varrelle uusia reittipisteitä kuten huoltoasema yms.. katkaisee aina entisen navigoinnin kun meinaan tähtää jotain pistettä. Eikä voi myöskään etsiä pisteitä läheltä, jotta näyttäisi matkat niihin.

  Tämmöisenä autolla aika kelvoton, mutta kävellessä varmaan ok.

 4. Vinkkinä, että jokainen kampanjaan osallistunut arvioisi Mapsin nyt uudelleen Google Play -kaupassa, tällä kertaa tietenkin oman mielensä mukaan. :)

  Pitää tuossa illemmalla testata navigointia uudemman kerran, mutta nopeasti testattuna toimii kuten pitääkin.

 5. Harmi ettei tuota puheopastuksen kieltä saa erikseen vaihdettua. Eihän tuota puhelinta nyt suomenkielellä pysty käyttämään..

 6. Hienoa. Vielä kun saataisiin suomenkielisen puheen tunnistus. Voisitte seuraavana kerjätä Googlelta sitä.

 7. Hienoa. Vielä kun saataisiin suomenkielisen puheen tunnistus. Voisitte seuraavana kerjätä Googlelta sitä.

  1. Hyvin tuo suomalaisen osoitteen tunnisti vaikka pulisinkin sen meluisessa autossa. Samoin tunnistaa Googlen hakukone suomenkielisen puheen nykyään. Opasteet myös kuuluvat selkeällä naisen äänellä. Luurina on HTC Desire S

 8. Ainakin HTC Desire HD:ssa puheopastuksissa on syntetisaattori, mikä on ihan järkyttävän kuuloista j osa teistä sanotaan numerolla eikä nimellä. Vielä on paljon tekemistä että tästä saa käyttökelpoisen.

  1. Jonne Backhaus

   Jani: Huomaathan boldatun kohdan artikkelissa, suomenkieliset opasteet ovat käytettävissä vain jos puhelimen käyttöliittymä on Suomeksi. Tällöin äänet ovat esipurkitettuja ja puhuttu suomeksi.

   1. Puhelimen käyttöliittymä on suomeksi ja syntetisoitu puhe tulee suomeksi, tai ainakin yrittää olla suomea

    1. Esa Edvik

     Testeissämme puhe tuli kyllä ihan esiäänitettyinä sampleina, ei synteesinä. Hankala sanoa mistä mainitsemasi ”ominaisuus” johtuu.

    2. Jonne Backhaus

     Eihän sinulla ole mahdollisesti SVOX kirjastoa ja tähän kuuluvaa suomea asennettuna tai muuta puhesyntetisaattoria?

 9. Joulu tulikin aika aikaisin tänä vuonna :) Kerrassaan loistavaa!

  Nyt pitää vaan lähteä metsästämään jostain autotelinettä Galaxy S 3:lle. Onko joku löytänyt Dealextremestä jotain halpaa?

   1. Ostin tuommoisen Samsung telineen. Toimii, imukuppi kiinnitys tuulilasiin. En tiedä miten pysyy suomen talvessa.

 10. Hieno homma äijjät! pitäisi saada myös muut googlen palvelut toimimaan täällä. vink vink ;)

 11. Voisitteko vihjata googlelle, että navigaattorin kielivalinta pitäisi saada valita suoraan navista. Käytän kaikkia laitteitani lontoon murteella, suomennokset ei vaan toimi teknisessä sanastossa.

  1. Jonne Backhaus

   Markus, he lukevat blogiamme aktiivisesti, eiköhän nämä kommentit ole heillä tutkinnassa :)

  2. Toisaalta, Androidissa kaikki sovellukset ottavat kielen järjestelmän kielen perusteella, mikäli sovellus vaan sitä kieltä tukee.

   1. Jonne Backhaus

    Juuri tästä on kyse Navigointi ottaa kielen puhelimen lokaalin mukaan, joka aiheuttaa sen että et saa puheopastusta suomeksi mikäli käyttöjärjestelmän kielenä on muu kuin suomi.

    1. Tämän sovelluksen kohdalla on hieman harmittava ominaisuus tuo kielen pakottaminen järjestelmän kielen mukaan.

     Korjausta odotellessa ongelman voi kuitenkin kiertää asentamalla widgetin, jolla kieltä voi näppärästi vaihtaa kahden välillä. LocaleSwitchWidget on itselläni nyt käytössä ja se tuntuisi toimivan. Kieli vaihtuu muutamassa sekunnissa, joten käyttö on riittävän jouhevaa.

     1. Jonne Backhaus

      Käytännössä sovellus toimii kuten Androidin pitääkin, mutta olemme samaa mieltä kaikkien kanssa jotka ovat asiasta maininneet. En itsekkään arvosta käännöskukkasia puhelimissa, joten käytän vapaa-ajallani luuria englanniksi.

 12. Ja mistäkäs tämän pystyypi nyt sitten lataamaan `? :)

  1. Esa Edvik

   Ei tarvitse ladata. Voit käyttää suoraan Google Mapsista, kun valitset reitin kohteeseesi.

 13. Sitten saisi vielä tulla hommat siihen malliin että saisi ainakin tuon peruskarttapohjan donattua offlineksi koko maan alueelta, ettei tarvitse olla netistä riippuvainen. Mikähän siinä on niin hankalaa?

 14. Jaaha… Vihosta viimein syy ostaa autoteline HOX:n :D

 15. Loistava juttu. Vielä kun keksisi edes jonkin vippaskonstin, jolla navigoinnin saisi suomeksi kun haluaisin pitää muun käyttiksen englanniksi.

 16. Loistavaa! Tätä on odotettukin. Vielä kun tuohon saisi integroitua nopeus, vallitseva nopeusrajoitus ja kamerahälytyksien mahdollisuus, niin se olisi täydellinen. Aiemmin pidin Samsungin navigointisoftaa parhaana ilmaisena, mutta se ei löydä kaikkia osoitteita.

  1. Jonne Backhaus

   Tosin Samsung Navigator ei ole ilmainen, vaan vain testijakson ajan ilmainen.

 17. Kuten Temposaur jo tuossa aiempaa kommentoi, muistakaa käydä vaihtamassa se oma arviointi google mapsista play storessa :)

 18. Loisto juttu. Tuohon kuin saisi vielä Nokiasta tutun offline toiminnon, eli mahdollisuuden ladata kartat ja kohteet täydellisinä etukäteen puhelimen muistiin.

  1. Jonne Backhaus

   Karttoja voi ladata muistiin, avaa Maps-> menu-> ota käyttöön offlinetilassa. Dataa käytetään kuitenkin edelleen lisenssin tarkistamiseen. Navigointi myös lataa lasketun reitin varrelta kartat muistiin mahdollisten datayhteysongelmien varalta.

   1. Juu mutta pienemmän palasen kerrallaan. Muissa softissa, ellen väärin muista, voi ladata koko Suomen tai Skandinaavian kartat kerralla.

    1. Jonne Backhaus

     Tässä olet oikeassa, kuitenkin mahdollisuus on, mutta vaatii tosiaan hieman enemmän töitä.

    2. @Seppo:

     Toisaalta, Google pystyy päivittämään jatkuvasti karttatietojaan (vaikkei se Suomessa näkyisikään), kun taas esim. Nokia joutuu päivittämään karttansa isommissa paketeissa.

     Se, onko mobiilidatan käyttö vuonna 2012 sitten negatiivinen asia, on jokaisen oma mielipide.

 19. Tosi jees. Nyt kun vielä itse googlemapsiin päivitetäisiin edes auttavat kartat, jotta esim kotitaloni (rakennettu pääkaupunkiseudulle 2005) ja edes kotikatu näkysivät, niin ehkä tuohon voisi vähän luottaakin…

  1. Jonne Backhaus

   Mikäli esimerkiksi kotiosoitteesti ei löydy karttaaineistosta voit ilmoittaa ongelmasta maps.google.comin ”ilmoita ongelmasta”-työkalun avulla.

 20. Tulipa testattua. Puheopastus oli kyllä tosi huono. Jätti monissa risteyksissä sanomatta mitään, jätti kertomatta mihin T-risteyksessä käännytään ja välillä käski kääntymään liian aikaisin (edellisestä risteyksestä).

  Puheopastukseen ei voi kyllä luottaa ollenkaan, eli navigointia käytettäessä puhelimen täytyisi olla koko ajan näkyvissä. HTC;n Locationsin puheopastus on paljon parempi ja sitä käyttäen puhelimen voi laittaa piiloon johonkin auton lokeroon ja kuunnella pelkkää puhetta.

  Ilman puheopastusta Googlen navigointi on ihan ok.

  1. Jonne Backhaus

   Jani,

   käytitkö suomenkielistä vai eng puheopastusta? Meillä ei ollut ongelmaa kun kiersimme keskustaa navigoiden random osoitteisiin, (puhelin suomenkielellä ja stock galaxy nexus)

   1. Suomenkielellä mentiin roottaamattomalla Desire S:llä. Esimerkiksi eräässä T-risteyksessä täti jätti mainitsematta kokonaan mihin käännytään ja erään mutkan jälkeen piti kääntyä oikealle toisesta risteyksestä, mutta täti sanoi ennen mutkaa ”kaarra vasemmalle ja sitten käänny oikealle” (oikealle piti mennä vasta toisesta risteyksestä).

    Yhdessä ympyrässä ei täti puhunut mitään ja ympyröissä muutenkin kehotti vain ”poistu ympyrästä”. Joskus pari sataa metriä ennen ympyrää sanoi ”poistu ympyrästä kolmannesta liittymästä”, mutta sitten ympyrässä ollessa sanoi vain ”poistu ympyrästä”.

    Tämä kaikki 9km matkalla.

    Kerran taisi kone hukata GPS:n (piippasi jotenkin), mutta läheskään kaikki ongelmat eivät liittyneet GPS-yhteyden puuttumiseen. Ongelmat huomasi korostetusti, kun puhelin ei ollut läheskään koko matkaa näkösällä, eikä voinut seurata reittiä ruudulta.

    Huom. yllä olevat ”lainaukset” voivat olla hieman erilaiset, kuin mitä täti sanoo (muistissa vikaa).

    1. Puheopastus muuttui huomattavasti järkevämmän kuuloiseksi (kadunnimet yms) kun asensi SVOXin (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.svox.classic) ja siihen suomenkielen paketin (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.svox.classic.langpack.fin_fin_fem_trial) ja otti ne käyttöön puhelimen asetuksista. Toistaiseksi käytössä trial-versio, mutta pitänee ostaa jo pelkästään tätä navigointia varten.

     käytössä SGS3

 21. Osaako kukaan auttaa puhelin smasung calaxy xcover, toimii muuten loistavasti mutta ilman puhe ohjausta. Kaverilla sama puhelin ja puheohjaus toimii. Missä syy en löydä asetuksista mitään ihmeellistä

 22. Kiitos paljon android suomelle kun jaksoitte hoitaa asiaa että vihdoin tämä ääniohjaus saatiin!

 23. ”Iloksemme saimme myös huomata Street View’n päälle piirtyvän seuraavan käännöksen virtuaalinäkymän toimivan myös Suomen versiossa.”

  Ja surukseni totesin ettei näkynyt sensationissani? Vielä kun sais pelkällä street viewillä navigoinnin :D

  1. Jonne Backhaus

   Street view-näkymä tulee, kun klikkaa vihreää yläpalkkia, jonka jälkeen tuttu streetview-ukko on ruudulla. Lisäksi streetview-näkymä tulee automaattisesti kohteeseen saavuttaessa.

 24. Luurina HTC Desire HD ja Google Maps navigointi toimii todella hienosti!! Puheopastus on selkeä ja jopa kuulostaa suomenkieliseltä tosin kuin esimerkiksi TomTomin naisääni.

 25. Ihan pätevän olonen navi kaikenkaikkiaan. Liikenneympyröissä tuntuu vaan homma kusevan eikä tuo sano yhtikäs mitään. Kolmen ympyrän läpi ajoin eikä mitään tullut kun taas navigon kertoo samoissa ympyröissä että monennestako poistutaan.

 26. Jos osaa käyttää puhelinta englanniksi, niin kai osaatte myös kuunnella englannin kielisiä ohjeita? Turn left, turn right,…

  1. Esa Edvik

   Ongelma oli siis siinä, että kadunnimien lausuminen ei toimi eli niistä ei saa mitään selvää, koska ne lausutaan ”englanniksi” ja tuo sekottaa suomen- ja ruotskinkieliset kadunnimet samaan soppaan. Opasteet toki toimivat englanniksikin ok.

 27. Miten saadaan todellinen nopeus näkymään?
  Entäs tieliikennekameroiden info?

  1. Jonne Backhaus

   Kummatkaan eivät suoranaisesti ole navigaattoreiden pakollisia ominaisuuksia, ja jälkimmäistä tuskin tarvitsee jos ajaa aluerajoitusten mukaan mittarinopeutta vasten. Jälkimmäinen varmasti tulee viimestään siinä vaiheessakun Google sallii omat POI-tiedot

 28. Tähän mennessä kokeiltuna toiminut hienosti SGS II.
  Seuraavaksi voitaisiin pyytää Googlelta navigointi ammeen puolelle.
  Olisi upeaa kun saisi merikartat tabletilla veneessä.
  Että kiitosta vaan Googlen poppoo kun kuuntelitte.

 29. Samsung Galaxy Xcover (GT-S5690) ääniohjaus toimii useimmilla kielillä, mutta ääniohjaus jättää loppuosan neuvonnasta pois ja aloittaa uuden nopeasti päälle.

  Eli esimerkkinä ”Käänny vasemmalle, sitten 100m jälkeen, kiertoliittymä, poistu toista ulosmeno…” on ”Käänny va-sitten-kiert-poistu”. Ääniohjaus suoltaa koko litanian nopeasti peräkkäin odottamatta edellisen loppua. Tekee samaa lontoon murteella.

  En toistaiseksi löytänyt kohtalotovereita googlaamalla.

 30. Suunnistin Oulusta Lahteen ja ääniopastus temmelsi matkalla pariin kertaan omiaan käskemällä kääntymään seuraavasta risteyksestä vasemmalle tai oikealle vaikka navi viiva osoitti tiellä ihan oikein suoraan. Lisäksi kohdalla josta ääni pyysi kääntymään ei edes aina ollut mitään risteystä. Saattaisiko olla että ääniopastus on jotenkin liian herkällä keksimään omiaan jos GPS signaali on välillä heikko. Muuten toimi kyllä hienosti.

 31. Saako tähän googlen navigointiin nopeuskameravaroituksia???

  Muuten käyttäisin Navfreetä, mutta ko. sovelluksessa nopeuskameravaroitukset eivät toimi vaikka sellainen valinta valikoista löytyykin. Lisäksi ko. sovellus ei aina lataa karttoja galaxy notella väittäen yhteysvirhettä.

  1. Ei ole kameroita. Navigointiin saa päälle vain Mapsin layerit, eli esimerkiksi liikennetiedot/ruuhkat näkyvät kartalla. Tähän väliin täytyy kuitenkin mainita, että tiedot saattavat joskus olla vähän myöhässä, eli esimerkiksi Kehä I ajellessa saattaa näyttää sellaiseen paikkaan ruuhkaa joka jo vetää ja sellaiseen ”vihreää” joka on alkanut jumiutua. PK-seudun liikenteen tuntemukseni perusteella epäilen, että on usein 15-30min jälkijunassa. Positiivista kuitenkin on se, että jos olet antanut Mapsille luvan lähettää anonyymisti tietoja, lähettää se navigoidessa myös tietoa siitä kuinka nopeasti etenet. Esimerkki kokeillusta tilanteesta: meitä oli kolme autoa etenemässä iltapv ruuhkassa Kehällä (ykkönen) itäänpäin. Uskoisin että samaan aikaan liikkellä oli ainakin pari muutakin GM Navia käyttävää. ;) Liikennetiedot tuntuivat päivittyvät kohtuullisen hyvin, eli on siitä jotain hyötyä että antaa tietoja kuukelillekin. ;)

 32. Huom ! Navigoiva maps vain 2.2 (Froyo) ja uudemmissa käyttöjärjestelmissä. Myöskään Google kauppa ei tarjoa tätä tällöin. Joten Google Play kaupasta se löytyy mutta nimenomaan 2.2 käyttiksestä eteenpäin.

 33. Ja totuushan on se ettei millään pienellä android poikien fanisivuston vetoomuksella ollut mitään vaikutusta googlen päätökseen lisätä suomea navigointiin. Todellinen syy löytyy nokiasta ja sen ilmaisista kartoista

  1. Esa Edvik

   Olet toki oikeutettu mielipiteeseesi, mutta ainakin Google antoi olettaa, että vaikutimme päätökseen jollakin tavalla ja antoi meille yksityisen esittelyn Maps Navigationiin ennen julkaisua. Lopullinen syy on varmasti meitä suurempi, sitä emme kiellä. Emmekä myöskään luule olevamme mikään suuri vaikuttaja blogirintamalla, vaikka kävijöitä blogissamme onkin huomattava määrä. Nöyryyttä riittää vielä varsin mainiosti.

 34. Olli puhuu nyt ihan \\”satuja\\” tai sitten on katkera Nokia fani,kun Lumioiden myynti ei oikein vedä!. =)

 35. Olipa kerrassaan mahtava uutinen! Kiitokset android suomelle ja tietty googlelle. Silloin tällöin tarkastanut joko androidin voisi hankkia, sillä ilmainen navigointi nokian tapaan on ollut se ainoa este. Tämä pätee varmasti moneen muuhunkin suomalaiseen.
  Vinkkinä että googlen kannattaisi aloittaa nyt markkinointikamppanja jotta ominaisuus tulisi yleiseen tietoon. Itse löysin asian aivan sattumalta samaan aikaan kuin tämän android suomi – blogin. Varmasti myös moni applen käyttäjä olisi ilahtunut vaihtamaan ilmaisen navigoinnin myötä.

  Ja 3g android tabletteihin (nexus7) olisi vahvasti harkinnan arvioinen ominaisuus. Varsinkin maissa -kuten suomi, jossa välimatkat pitkiä ja wifi-hotspotit samaten.

 36. Varkauden leirintäalue muutti yli viisi vuotta sitten Taipaleesta n. 10 km:n päähän Kuntorantaan. Vielä viime kesänä matkailijoita pyöri ihmeissään Taipaleessa leirintäaluetta etsimässä, kun ”Google Maps tänne ohjaa”! Katsokaapa itse. Vanha Leiritie ja vanhat leirintäalueen polut ovat Googlessa edelleen paikoillaan, vaikka alueella on jo vuosia asuttu uusissa taloissa kauniilla omarantaisilla tonteilla Haukiveden rannalla.
  Google Maps satelliitti ei ole yhtään viisaampi, vaan näyttää edelleen noin 10 vuotta vanhoja kuvia.
  Nokia kartat näytti jo ainakin 3 v sitten Taipaleen alueen kartan uusine katuineen aivan oikein.

  Ollimyös

 37. Merikartat Android tabletteihin olisi Todella toivottavaa!!

  1. Ne löytyy. Katso androidmarketista hakusanalla navionics

 38. ”Kannattaa huomioida myös, että mikäli laite on englanninkielinen, Navigointi opastaa hyvin sekavalla suomen- ja ruotsin kielien yhdistelmällä, jenkkiläisittäin lausuttuna. Toisilla paikkakunnilla luultavasti hieman enemmän, kuin muilla. Kaksikielisyys on näemmä edelleen haasteellista Googlelle.”
  Mulla xcover 2 ja äänet tulee suomeksi, mutta väliin sönköttää joku äijän ääni huonolla suomella samat löpinä, prkl. ärsyttävää..
  Puhelin on ostettu Suomesta ja pidän kielenä siinä suomen. Eikö siis tuota murtavaa ääntä saa pois millään?? Rouvalla uusi S2 ja siinä opastus tulee ihan puhtaalla suomen kielellä.

  1. Esa Edvik

   Tuon saa luultavasti toimimaan ok, kun vaihtaa puhesynteesiksi Samsungin oman, vakiona päällä olevesta Googlen synteesistä. Outoa, että tuo ei ole vakiona päällä.

 39. Nopeusnäyttö viälä niin sitten on hyvä

 40. Miksi mun navigaattorissa google maps ei ymmärrä vantaalla lentokentänaluetta, siis kehä 3 ,veromies ymm.. eikö uudet liikennejärjestelyt ole vielä päivitettävissä?

  1. Todennäköisesti Mapsissa on vasta ”ennen remonttia” liittymät, eiköhän ne sieltä pian päivity

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *