Ennakkokatsauksessa: Samsung Galaxy Note 10.1

Ennakkokatsauksessa: Samsung Galaxy Note 10.1

Saimme käsiimme Samsung Galaxy Note 10.1:n ja päätimme tutustua laitteen uusiin ominaisuuksiin. Kyseessä on kuitenkin esivilkaisu, sillä laitteen ohjelmisto ei ole vielä aivan julkaisuversion tasolla. Tästä syystä nopeustestejä kaipaavat joutuvat odottamaan vielä hetkisen.

Tutustuimme Galaxy Note 10.1:een ensimmäistä kertaa MWC-messuilla Barcelonassa, mutta tuolloin esillä ollut versio on ehtinyt viidessä kuukaudessa muuttua reilusti.  Laitteen ulkoista olemusta on muutettu aavistuksen ja laitteen reunoja on levennetty ja ne ovat muuttuneet ainakin valkoisessa mallissa mattavärjätyiksi MWC:ssä esitellyn prototyypin kiiltävistä sormenjälkimagneeteista.

Laitteen lisäleveydellä on tehty tilaa S Pen-säilytyspaikalle, joka puhelin-Noten tavoin mahdollistaa S Penin jemmaamisen laitteen rungon sisään. Tämä on erinomainen muutos ja poistaa omat antipatiat irrallisesta kynästä, joka on yleisestikin todella huono idea.

Valitettavasti MWC:ssä esitellyn S Penin pyyhekumiominaisuus on samalla tiputettu mukana tulevasta kynästä. MWC:ssä esitelty kynä on kuitenkin saatavilla laiteeseen lisävarusteena, joten mikäli tarvitset täysimittaista kynää, jossa on virtuaalinen pyyhekumi, on sellainen saatavilla. Positiivisena yllätyksenä kyseisen kynän pyyhekumiominaisuus toimi myös puhelin-Noten kanssa, jossa oli Android 4.0 -päivitys asennettuna.

Verrattuna puhelinmallin S Peniin, on 10.1:n S Pen huomattavasti miellyttävämpi käyttää, sillä se on käytännössä tavallisen lyijykynän paksuinen ja siinä on selvästi enemmän tuntumaa fyysisestikin.

Laitteen yläreunasta löytyy SIM-korttipaikka, joka toisin kuin nykytrendi määrittää, syö normikokoisia kortteja. SIM-paikan vierestä löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä, infrapunalähetin (johon palaamme hieman tuonnempana), mikroSD-korttipaikka, jolla sisäistä muistia on helppo laajentaa, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtanäppäin.  Laitteen pohjasta löytyy tietenkin paikka Samsungin omalle telakointiliittimelle.

Suurin päivitys on kuitenkin laitteen sisuksissa ja laitteen sydämenä sykkii Galaxy S III:sta tuttu 1,4 GHz neliytiminen Exynos-järjestelmäpiiri. Lisäksi laitteessa on SGS III:een verrattuna tuplaten keskusmuistia, nostaen kokonaismäärän kahteen gigatavuun. Tämä on myös tervetullut lisäys, sillä Note 10.1:een on tuotu uusia temppuja moniajoa varten, joista myöhemmin hieman lisää.

Laitteen lukkoruutu noudattaa samaa linjaa Galaxy S III:n kanssa ja sisältää siitä tutut vesiefektit ja pikakäynnistyksen neljälle ohjelmalle.

Työpöytä on kuitenkin tuttu ja turvallinen Android-tablettikäyttöliittymän kanssa, ikonit ovat kuitenkin saaneet saman kosmeettisen ehostuksen kuin Galaxy S III:n TouchWiz-käyttöliittymä.

Galaxy Tab 2 -tuoteperheestä tutulla tavalla työpöytien määrää (max 7) ja järjestystä voi muuttaa haluamakseen. Myös kotiruudun voi valita omista työpöydistä helposti painamalla työpöytäpaneelinäkymässä talo-ikonia.

Paneelinäkymä on tietenkin käytettävissä myös ohjelmavalikossa.

Alareunan pienoisohjelmavalikko noudattaa uudemmista Galaxy Tabeista tuttua muokattavaa linjaa ja seitsemää vakio-ohjelmaa on voi mukauttaa haluamikseen.

Laite on saanut myös Galaxy S III:ta tutun langattoman ruudun peilaamisen Samsungin 2012 -vuoden mallisarjan televisioihin tai muihin malleihin ja/tai valmistajien laitteisiin kytkettävällä AllShare Cast Donglella.

Myös AllShare Play, jolla oman tietokoneen mediatiedostot ovat saatavilla lähiverkon ja internetin yli, on paketoitu mukaan laitteeseen.

Laitteen videosoitin tukee myös Galaxy S III:sta tuttua Pop up play -toimintoa, jolle rehellisesti sanoen on oikeaa käyttöä vasta tämän kokoisella ruudulla ja ominaisuudesta tuntuu olevan tabletissa huomattavasti enemmän iloa kuin puhelimessa.

Samsung Galaxy SIII:ta tuttu näytön älykäs aikakatkaisu tekee myös paluun Galaxy Note 101:ssä.

Esiasennettuna ohjelmistona edellä mainittujen lisäksi mukana tulevat Herätyskello,  Laskin, ChatON-pikaviestin, Yhteystiedot, Dropbox, Sähköposti, Galleria, GameHub-pelikauppa, Gmail, Google+, Selain, Maps, MusicHub-musiikkikauppa, Musiikkisoitin, Videosoitin, Tiedostonhallinta, Play-kauppa, Polaris Officen täysversio, Kalenteri, S-suggest -sovellussuositustyökalu, Samsung Apps -ohjelmistokauppa, Kalenteri, Google Talk, Maailmankello ja Youtube.

Kuten aiemmin mainitsin, laitteessa on jälleen myös infrapunalähetin. Tämä yhdistettynä mukana tulevaan Peel Smart remote -sovellukseen mahdollistaa Noten käyttämisen yleiskaukosäätimenä.

Samsung on paketoinut mukaan myös S Penillä pelattavan Crayon Physics Deluxe -pelin, jossa piirtämällä asioita pelikentällä, ratkaistaan yksinkertaisia fysiikkatehtäviä. Peli on erinomaista vaihtelua ikuiselle lintujen linkoamiselle.

Iloksemme huomasimme, että mukana tulee myös Samsungin mainio videoeditori, jonka käyttäminen Noten tehoilla ja S Penillä oli erinomaisen sulavaa.

Samsung on paketoinut mukaan myös S Peniä ajatellen Adoben Photoshop Touch -sovelluksen, joka varmasti miellyttänee monia jotka toivovat saavansa hieman enemmän irti Wacomin tekniikalla tehdystä piirtoalustasta.

Mukana tulee tietenkin myös S Note ns. premium suitella, joka tuo S Noteen mm. tekstintunnistuksen, kaavojen laskennan ja geometristen kuvioiden parannuksen.

Tekstintunnistus toimikin allekirjoittaneen harakanvarpailla erittäin mainiosti ja näkisin, että Note 10.1 helpottaisi erinäisissä lehdistötilaisuuksissa omien muistiinpanojen tekemistä aivan huimasti.

Kuvioiden parannus toimi odotetusti ja tuherrukset muuttuivat nätisti vektoroiduiksi objekteiksi.

Kaavojen laskenta toimi myös kuten mainostettu ja E = mc^2 \,\! tunnistettiin allekirjoittaneen harakanvarpaista, jonka jälkeen tämän pystyi lähettämään Wolfram Alphalle lisätietojen tai tuloksen toivossa.

S Noten kynätoiminnot ovat saaneet myös pienen parannuksen ja nyt valikossa on mahdollista tallentaa viisi eri sivellin- ja väriyhdistelmää esivalintoihin.

Tabletissa oleva S Pen -kotelo on saanut myös pienen parannuksen puhelin-Noteen verrattuna ja se tunnistaa onko kynä paikallaan. Kun kynä napataan ulos säilytyspaikastaan, tulee laitteen ruudulle muokattava pikavalikko S Pen -sovelluksien nopeaa käynnistämistä varten. Valikko häipyy hetken päästä itsestään, joten ruututilaa ei menetetä valikon takia. S Pen on nyt myös tarkempi ja puhelinversiota vaivannut kynälagi on saatu miltei kokonaan poistettua.

Kuten aiemminkin, tukee Note 10.1:n S Pen myös paineentunnistusta ja päätimme tällä kertaa antaa laitteen videopelialalla graafikkona työskentelevälle Mari Laukkaselle. Mari ei ole entuudestaan käyttänyt mitään Note-laitteita, mutta samaa tekniikkaa sisältävät Wacomin piirtopöydät ovat luonnollisesti tuttuja. Annoimme hänelle “ruhtinaalliset” 10 minuuttia aikaa laitteeseen, ja Autodesk SketchBook Pro -sovellukseen tutustumiseen, jonka jälkeen Mari kävi itse asiaan. Lopputuloksena on luonnos, jonka saat klikkaamalla täysikokoiseksi:

Luonnos toteutettiin Google Play’stä löytyvällä Autodesk SketchBook Pro-sovelluksella. Niille, jotka haluavat nähdä Marin muita aikaansaannoksia, voi niihin tutustua tämän linkin takaa.

Olisimme muuten käyttäneet Photoshop Touch:a, mutta laitteen mukana tullut esiversio ei tukenut paineentunnistusta, vaikka valinnat tämän päälle kytkemiselle ohjelmasta jo löytyivätkin.

Kuten muutkin Samsungin nykytabletit, 3G-radiolla varustettu Note 10.1 toimii myös puhelimena, joko bluetooth headsetillä tai kaiuttimen kautta.

Myös videopuhelut onnistuvat ongelmitta.

Samsung on pistänyt Note 10.1:n pakettiin myös kolme erilaista näppäimistövaihtoehtoa; tavallisen ja tämän pienoisversion lisäksi mukana tulee näppäimistö, joka on jaettu kahtia niin, että se siirtää näppäimiä lähemmäksi reunoja peukaloiden läheisyyteen, tämä helpottaa kirjoittamista näin leveällä laitteella huomattavasti.

Suurin parannus Note 10.1:ssä on kuitenkin moniajo, joka mahdollistaa useamman sovelluksen käyttämisen ruudulla samanaikaisesti. Ominaisuus on rajattu toistaiseksi vain osaan Samsungin omista sovelluksista ja tuettujen listalla ovat: S Note, Selain, Sähköposti, Galleria, Polaris Office ja Videosoitin.

Ruudun jako kahdelle ohjelmalle toimii tietenkin sekä vaakaan että pystyyn.

Mukavana oivalluksena Samsung on tajunnut lisätä mahdollisuuden raahata galleriasta rajattu kuva esimerkiksi Polaris officeen tai S Noteen ilman turhaa leikepöydän kautta kierrättämistä.

Jaetun ruudun moniajo toimi testeissämme ilman turhia nykimisiä tai muita käyttökokemusta pilaavia ongelmia ja ainoa nipottamisen aihe oikeastaan allekirjoittaneelle tuli siitä, että kalenterisovellus ei ollut yksi niistä sovelluksista joita pystyisi ajamaan esimerkiksi sähköpostin kanssa rinnakkain. Onneksi  ongelma ei ole kauhean suuri, sillä kahden jaetun sovelluksen ”päällä” voi tietenkin ajaa vielä tabletin miniohjelmia joiden alta löytyy mm. puuttunut kalenteri.

Laitteen pääkamera on saanut MWC:n jälkeen noston 3,1 megapikselistä viiteen, ja megapikseleistä huolimatta laite kuvaa vain 720p-resoluutioista videota. Laitteen videopuheluihin varattu etukamera on pysynyt samassa kahden megapikselin luokassa, mutta se kuvaa myös 720p-resoluutioista videota. Kamerasovelluksena on Galaxy S III:sta tuttu ohjelmisto, ja mukana tulevat SGS III:sta tutut kuvanjako, hymykuvaus, panoraama ja sarjakuvaustilat. SGS III:n HDR- ja pikakuvaustiloja ei Notesta kuitenkaan löydy.

Pääkameraa tukemassa laitteessa on LED-salama, joka toimii myös vakiona mukana tulevalla widgetillä taskulamppuna.

Pääkameran videon laatu:

Etukameran videon laatu:

Samsung on vihdoin myös tajunnut lopettaa eri tableteille dedikoidut telakat ja laitteelle on saatavissa yleismallinen multimediatelakka, jossa on 3,5 mm ulostulo äänelle. Testasimme telakkaa myös pikaisesti alkuperäisen Galaxy Tab 10.1:n kanssa ja se toimikin miellyttävästi.

Note 10.1 tuo S Penillä työskentelyn aivan uudelle tasolle, ja suurentunut ruutu mahdollistaa kynällä huomattavasti laajemman skaalan erinäköisiä asioita kuin alkuperäinen puhelinversio.  S Pen yhdistettynä laitteen uuteen moniajoon, tekee laitteesta ennen kaikkea erinomaisen työkalun. Siinä missä edeltäneet Galaxy Tabit ovat hakeneet vielä paikkaansa työyhteisöissä. Allekirjoittaneelle  Note 10.1 antaa vihdoin syyn vaihtaa Galaxy Tab 10.1 uudempaan.

Vaikka harvemmin esijulkaisulaitteissa ajamme nopeustestejä, voimme jo nyt sanoa, että laite on tehoiltaan Galaxy S III:a vastaava ja esijulkaisuohjelmistonkin kanssa tulokset olivat miltei identtisiä.

Samsung lanseeraa laitteen virallisesti lehdistötilaisuudessaan New Yorkissa 15.8. Suomessa laitteen pitäisi olla hyllyillä viikolla 34 ja suositushinta on 699 €.

Jatka laitteen lopulliseen arvosteluun tästä>

Share Button

23 Kommenttia

 1. Hyvältä näyttää. Harmi että Samsung ei ilmeisesti ole vieläkään tuomassa samantyyppistä telakkaa tabletteihinsa, kuin Asuksen Transformereissa.

  Oma Transformer Primeni vaihtuisi tällöin heti Samsungiin, koska Asuksen softa ei vaan ole lähelläkään Samsungin softaa nopeudeltaan ja vakaudeltaan. Esimerkiksi nipistyszoomi lagaa Transformerissa lähes tulkoon aina, oli sivu sitten ampparit tai iltalehti.

  Jos markkinoille tulisi SGS3:n veroinen laite kunnon telakalla ja 1080p resoluutiolla, meillä olisi voittaja.

  1. Jonne Backhaus

   Samsungilta itseasiassa löytyy näppäimistötelakka, toki se ei tee laiteesta läppäriä, mutta ajaa käytännössä samaa asiaa, hieman eritavalla. Asuksen telakassa oleva lisäakku ja tabletin akku yhteenlaskettuina ovat käytännössä saman kokoisia kuin Notessa ja vanhassa Galaxy Tab 10.1:ssä oleva 7000mAh akku. Tabit myös tukevat näppäimistöä usb:n ja bluetoothin kautta.

 2. Täällä on tabletin hankinta, pyöriny mielessä. Ja nyt ehkä löyty laite mitä haeskelen. Ja jo aikasemmin päätin ennen ostoa odottaa tätä Note 10,1″ Kaikin puolin vaikuttais just siltä mitä haen. Mutta onkohan tohon oikeesti sopivaa, näppistelakkaa. Kun eiks Galaxy Tab2:n telakkakin ole vain siihen sopiva. Ja yleistelakassa ei ole näppistä. Niin aattelin vaan että onkohan tälle nyt sit sitä näppistelakkaa tehty.

 3. Arvostelussa ei ole mainintaa laitteen resoluutiosta? Sehän on nettijuttujen perusteella melko heikko 1280×800, joka ei tämän kokoisessa näytössä mielestäni ole enää nykyaikana hyvä resoluutio – varsinkaan, mikäli hinta on tosiaan 700 euron pintaan.

  1. Esa Edvik

   Juurikin kyseinen resoluutio laitteessa on.

  2. “ehän on nettijuttujen perusteella melko heikko 1280×800, joka ei tämän kokoisessa näytössä mielestäni ole enää nykyaikana hyvä resoluutio ”

   Perustuu mihin väittämään?

   Mulla on edessäni läppäri, joka on 15,4″ ja näytön resoluutio on1366*768, enkä kyllä näe valittamisen aihetta tässä resoluutiossa. Miksi ihmeessä tablettiin pitäisi painaa enemmän pikseleitä hidastamaan toimintaa tai vaatimalla suurempaa tehoa? Oletko edes käynyt katsomassa galaxy tab 2:ia liikkeessä ja vilkuilemassa niiden näyttöjä? Millä tapaa se on huono niissä?

   Oleellisempaa pikselirunkkauksen sijaan on se, että näyttö on hyvä ja toimiva. Sitä millään suurennuslasilla katsella ja etsitä erillisiä pikseleitä…

 4. Moi! Mistäs ihmeestä noita lukitus-screenin pikakuvakkeita saa vaihdettua? Ollaan tässä tuskailtu ongelman kanssa jo hyvä tovi, eikä keksi ratkaisua.

  1. Esa Edvik

   Settings -> Security -> Lock screen options -> Shortcuts.

 5. Eli toimiiko tuo kaukosäätimenä kaikissa televisioissa valmistajasta riippumatta vai onko tämä vain Samsungin televisioille?

  1. Jonne Backhaus

   Toimii tuetuille tuotteille, eli yleisimmät valmistajat (Sony, Lg, Samsung jne)

 6. Voiko laitetta käyttää myös sormin, vai tarvitaanko kaikkiin ruudulla tapahtuviin operaatioihin se kynä?

 7. Toimiikos tuo artikkelin alussa mainittu musta kynä jos pyyhin ominaisuus samsung galaxy tab2 7.0? Vai onko vain note:jen herkkuja?

  1. Jonne Backhaus

   Vain Noteissa, sillä se tarvitsee S-Penin oman Digitizerin toimiakseen, tätä ei löydy kuin Noteista.

 8. Käteiselläkö näitä myydään (vertaa.fi) vai onko jotain hyvää kytkykauppaa; yksityisille tai firmoille

 9. Saa kytkynä ainakin DNA ja Sonera… Omani hain eilen, pätevän oloinen laitos.

 10. Lopultakin löysin hyvän ja mieleisen Tabletin jossa on ominaisuudet kohdillaan, sekä miellyttävä käyttää. Olen käyttänyt 4vrk ja kokoajan tuntuma vaan paranee, jo toinen Samsung tablet minulle:) . Suosittelen kaikille jotka eivät vielä ole uskaltautuneet ostamaan, vaan miettii vielä minkä tabletin ostaisin.

 11. Toimii siis ihan sorminki? Että ei tarvi koko aikaa kynän kanssa heilua.. Huomenna ois tarkotus laittaa tilaukseen. :)

  1. Kyllä toimii :)

 12. Pähkin Note:n ja Tab 2:n välillä.
  Kumpi parempi yleiskäyttöominaisuuksiltaan? Jaksaako “pyörittää” leffoja? Huomasin tällä sivulla olevat videopätkät aika huono laatuisiksi.

  1. Molemmat pyörittävät varmasti kaikki elokuvat ok. Note on parempi jos yhtään luonnostelee, piirtää tai raapustelee muistiinpanoja mielummin kynällä. Se on se suurin juttu tuossa. Toki Note on myös tuplaten tehokkaampi kuin tab 2. Käyttötarkoituksesta riippuen, kannattaa ehkä pitää silmällä myös Nexus 7 tai Nexus 10 -tabletteja.

 13. Kiitän aivan loistavasta ja yksityiskohtaisesta arvostelusta! Yksi kysymys minulla olisi esittä. “Laitteen yläreunasta löytyy SIM-korttipaikka, joka toisin kuin nykytrendi määrittää, syö normikokoisia kortteja.” Onko siis olemassa erilaisia Noteja, koska eilen ostamaani ei sovi tavallisen kokoinen SIM-kortti? Tätä pidän muuten huonona seikkana (ja oletin normaalikokoisen SIM:n kelpaavan), joka saattaa aiheuttaa minulle selviä lisäkustannuksia.

 14. Hei.
  Neuvoisko joku fiksumpi nyt selkokielellä :)
  Minulla on puhelimena samsung galaxy s 3.
  Haluan ostaa tabletin. Lähinnä kotikäyttöön ja eka asia mitä lähdin selvittelee olikin,
  että riittääkö wifi malli vai tarviinko myös 3G jos käytänkin kodin ulkopuolella.
  Ja sen verran nyt ymmärsin netistä löytämieni tietojen perusteella että riittäis wifi ja tarvittaessa
  voin käyttää tästä puhelimesta nettiyhteyttä.myös tabletin kautta. (Näinhän, ymmärsinkö oikein?)

  Seuraava ongelma tietty oli mallin valinta ylipäätään. Ja haluan tuon 10.1 tuuman näytön.
  Mutta silloinkin jää viell vaihtoehdoiksi tablet 10.1 sekä tablet 2 10.1 ja vielä note 10.1.
  Ja tämä on ongelma johon toivoisin vastaksia mahd.pian. mitkä on niitä oleellisimpia
  eroja, notessa on kynä, muissa ei.. mutta muuten? Saako kaikkii päivitettyä uusimman androidin
  kuten puhelimeeni? En ole mikään hirveän innokas muistiinpanojen / piirrosten tekijä, joten tarvitsenko
  näin olle kynää ylipäätään…?

  1. Esa Edvik

   Haluat siis vain Samsungin tabletin?
   Mikäli et piirrä tai odota kirjoittavasi nootteja tms, niin kynä on varsin turha. Epätarkempia kyniä voi käyttää muillakin tableteilla, mutta Notessä on piirtämistä helpottava paineentunnistus.
   3G-mallia et tarvitse mikäli et käytä tabletilla nettiä tuntikaupalla puhelimelta jaetulla netillä, sillä se syö akkua varsin reilusti. Ajoittaiseen käyttöön se soveltuu mainiosti ja netinjaon saa vaikka kotiruudulle widgetiksi tai yläreunan notifikaatiopalkkiin, jolloin se on helppo kytkeä päälle ja pois. Samsungin uusimmatkaan tabletit eivät taida saada Android 4.1:stä tai sen jälkeisiä päivityksiä (pl. Note 10.1). Samsung julkaisee varmaankin lähikuukausina uudet tablettinsa.
   Peruskäyttäjälle laitteissa on hyvin vähän eroja, lähinnä tehoissa ja käyttöjärjestelmäversioissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *